Wij zijn het Jeugdfestival!

Wereldberoemd in Berkel en Rodenrijs, dat is het Jeugdfestival! Jaarlijks in de laatste week van de zomervakantie op dinsdag, woensdag en donderdag en het wordt traditiegetrouw afgesloten met een optocht door het dorp. Drie dagen vol lachen, gieren, brullen, sport, spel en creatief. Dat is Jeugdfestival in een notendop, georganiseerd door een groep van meer dan 30 vrijwilligers. Dit jaar (2024) bestaat Jeugdfestival 61 jaar. Het thema voor dit jaar is “Winterwonderland”.

Hoe het begon…

In mei 1963 kwam J.P. Huying, maatschappelijk werkster van Berkel en Rodenrijs, naar de heer Jan de Bruin, speeltuinleider toe, met de vraag of er iets georganiseerd kon worden voor de kinderen van Berkel en Rodenrijs. De kinderen, uit vaak grote gezinnen, hadden een lange zomervakantie, maar bijna niemand ging weg in die tijd. Zij speelden vaak in de polders, maar door de uitbreiding van Berkel werd dat steeds moeilijker. Vandaar dat er wat op touw gezet werd voor de jeugd.

Samen met kapelaan P. Noordermeer, de heer A. de Boe, onderwijzer, mevr. C.M. Fok-Carlier, T.v.d. Hoeven, P. Buitendijk, mej. J.P.Huying richtte Jan de Bruin het Comité Jeugdfestival op. Het eerste Jeugdfestival werd gehouden op 9 t/m 12 augustus 1964 en werd samen gevierd met het 10-jarig bestaan van de Speeltuin De Kievit. Het Jeugdfestival is nooit een onderdeel geweest van de speeltuin. Vanaf het begin is het een apart feest geweest voor alle katholieke schoolgaande kinderen uit Berkel en Rodenrijs.

In eerste instantie is het jeugdfestival opgezet voor kinderen van 6 t/m 15 jaar. Het werd gehouden op de terreinen achter de kerk (het voormalig scoutingterrein en op de plaats waar nu de Wilgenhoek staat). In 1965 werden ook de kleuters van 4 en 5 jaar verwacht. Voor hen was er een apart programma gemaakt. Zij vermaakte zich op de speelplaats het Fluitketeltje, de kleuterschool. De oudere kinderen werden beziggehouden met een fietsralley, creatief, een voetbal- of handbaltoernooi en atletiekwedstrijden.

Door de jaren heen hebben altijd veel kinderen deelgenomen aan de activiteiten van het Jeugdfestival. In 1964 deden er 550 kinderen mee, dit steeg in 1968 zelfs naar 1150. Deze stijging is te verklaren doordat toen werd besloten dat alle schoolgaande kinderen van de gehele gemeente mee mochten doen. De terugloop van het aantal kinderen na 1975 is ook te verklaren. De gezinnen zijn kleiner geworden, de meeste gaan tegenwoordig op vakantie en ook de leeftijd van de kinderen is van 4 t/m 15 teruggegaan naar 4 t/m 12 jaar. En tegenwoordig worden er op de scholen en sportclubs al zoveel activiteiten georganiseerd, dat veel kinderen geen interesse meer hebben in het Jeugdfestival.

In 1983 heeft Jan de Bruin voor de laatste keer het Jeugdfestival georganiseerd. Het lukte hem ieder jaar weer om genoeg vrijwilligers bij elkaar te brengen, zodat het Jeugdfestival zonder problemen kon verlopen. Zijn familie ontbrak ook nooit bij de organisatie. Als Jan de Bruin iets kwam vragen, dan durfde je al geen nee meer te zeggen. Hij straalde iets uit van, wat niet in woorden is te beschrijven. Tijdens het Jeugdfestival in 1983 werd door de leiding de waardering die Jan de Bruin zeker verdiend heeft uitgezongen, vlak voordat de optocht begon. Ook kreeg hij mooie cadeaus aangeboden, door de leiding bij elkaar gebracht.

Maar Jan de Bruin zou Jan de Bruin niet zijn, als hij niet een opvolger had gevonden. In 1984 heeft hij het werk voor het Jeugdfestival overgedragen aan Wil Olsthoorn en Gonnie Koot. Doordat het nu niet meer georganiseerd werd door iemand die alles als routinewerk deed, moesten er regels en richtlijnen komen. Zo ontstond er in januari 1985 een stichting, onder de naam Stichting jeugdfestival Berkel en Rodenrijs.  Er kwam dus een Bestuur en het comité verviel, het eerste Bestuur bestond uit 6 bestuursleden.

Inmiddels werd het Jeugdfestival gehouden op de terreinen achter de R.K. Kerk, dit waren de velden van Scouting en de speelplaatsen van de Wilgenhoek school (voormalige Jozef- en Petrusschool). In 1991 verhuisde het Jeugdfestival, in verband met woningbouw op de huidige locaties, naar het sportpark Het hoge Land aan de Westersingel. Hier waren genoeg grasveldjes aanwezig waar de kinderen het Jeugdfestival konden beleven. Helaas is in 2003 hier het laatste Jeugdfestival gehouden. Het huidige sportpark ging verplaatsen naar een nieuwe locatie en daar was geen ruimte meer om het Jeugdfestival op een verantwoordde wijze te laten plaats vinden. Na veel gezoek hebben wij Eurowoningen bereid gevonden om ons toestemming te geven om het Jeugdfestival op een groot grasveld achter de Smaragd te houden. Hier is ook het 55 jarig bestaan van het Jeugdfestival gevierd. Hierna is de locatie nogmaals veranderd, vanaf 2020? Wordt het jeugdfestival gehouden op het terrein van scouting groep Olave St. Claire in natuurgebied de groenzoom.

Ooit…

In 1963 is het Jeugdfestival opgericht. Toen werd het nog in speeltuin de Kievit gehouden, maar het is nooit onderdeel van de Kievit geweest. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grote spektakel dat het heden ten dagen is. Hoe dat allemaal gegaan is kun je verderop op deze pagina lezen.

Bestuur

VoorzitterGertjan van Vuuren
SectretarisMarco Schinkel
PenningmeesterMaurice Helms
BestuurslidAnnemieke Steentjes
BestuurslidRémon de Laak
Aspirant bestuurslidLennart Holleman